- برنج 250 گرم
- گوشت سر دست 3 کیلو
- پیاز خرد شده :500 گرم
- بلغور :750 گرم
- نخود :500 گرم
- ماش :1/4 پیمانه
- لوبیا چیتی :250 گرم
- لوبیا قرمز :250 گرم
- دارچین :20 گرمشله مشهدی
- نمک و فلفل :به مقدار کافی
برای تهیه این آش ابتدا باید از چند ساعت قبل و یا شب قبل همه حبوبات را خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نفخ مواد گرفته شود.
گوشت را به همراه نیم کیلو پیاز شسته و خرد شده و مقداری نمک و فلفل و 2 لیتر آب بگذارید تا خوب پخته شود و بعد آن را از استخوان جدا کنید و ریش ریش کنید.
شما می توانید کمی زردچوبه و سیر نیز به این مواد اضافه کنید.
همه حبوبات را در ظرف های جدا حدا بپزید و در ظرفی مناسب بریزید و زمانی که نیم پز شدند بلغور را به آنها اضافه کنید و بعد از اینکه چند جوش خوردند برنج شسته شده را هم به حبوبات اضافه کنید و در این مرحله مرتب هم بزنید تا مواد ته نگیرند.
وقتی حبوبات کاملا پخته شدند و برنج لعاب داد گوشت پخته و ریش ریش شده را به همراه دارچین و نمک و فلفل اضافه کنید و اجازه دهید تا همه مواد با حرارت ملایم کنار هم بجوشند و کشدار شوند.
بعد حرارت را کم کم کنید و در ظرف را ببندیدتا آش به مدت 1 ساعت مثل برنج دم بکشد. شله مشهدی آماده شده را در ظرف مورد نظرتان سرو کنید و اگر دوست داشتید با خورشت قیمه تزیین کنید.
شله مشهدی جزو آش و حلیم میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 4 ساعت میباشد .
شله مشهدی را می توانید در وعده نهار - شام - پیش غذا - سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار - میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 25 نفر مناسب میباشد .
آش شُله مشهدی را تقریبا می توان معروف و محبوب ترین آش مشهد و خراسان رضوی نامید. برای آشنایی با این آش جذاب و خوشمزه ابتدا بهتر است با کلمه شُلِه آشنا شویم. در فرهنگ ناظم الاطباء و لغت نامه دهخدا کلمه شُله این چنین تعریف شده است : «نوعی از غذا که برنج را در آبگوشت به طور هریسه (هلیم) می پزند که ناواقفان این دیار آن را شوله گویند.» البته در برخی فرهنگ لغت های دیگر کلمه شله بطور کلی به معنای آش آمده است. اشاره فرهنگ لغت های مختلف به معنای آش و آش برنج این نکته را بیان را می کند که چنین آشی می تواند از خوراک های باستانی و مشترک ملل مختلف می باشد، که در گذشت زمان دستخوش تغییرات مختلف شده و در نهایت شله مشهدی را ساخته است.